Vacht & EMS Code          

Start Omhoog Over ons Myrkwid Onze Katten Plannen 2018-2019 Eerdere Nestjes Nieuws In sweet memory Contact ZsaZsa de Puli

Vacht kleur & EMS (Easy Mind Sysytem) Code

Door de toegenomen hoeveelheid Noorse Boskatten is er op 1 januari 1992 een kleurindeling in 9 klassen gemaakt. Omdat voorafgaand aan 1992, er maar 4 groepen waren werd de concurrentie op de shows te hoog.

De officiële invoering van de EMS codes voor de Noors Boskat (NFO) is als volgt:

GROEP 1: Non-agouti zonder wit
In deze kleurgroep zijn de effen zwarte en blauwe katten zonder wit te vinden.

GROEP 2: Non-agouti met wit
Deze kleurgroep bestaat uit effen zwarte en blauwe katten met witte vlekken.

GROEP 3: Agouti zonder wit
Deze groep bestaat uit alle tabbies zonder wit.
(Zwart en blauw gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked en golden gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked/shaded/tipped)

GROEP 4: Agouti met wit
Dit zijn alle tabbies met wit.
(zwart en blauw gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked en golden gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked/shaded/tipped met wit)

GROEP 5: Alle roodvarieteiten zonder wit
In deze groep horen alle rode katten en schildpad katten thuis. Aangezien met het oog praktisch niet te zien is of een rode kat agouti of non-agouti is, bestaat deze groep uit agouti en non-agouti katten. De rood met zilver en schildpad met zilver katten hebben een andere groep.
(Rood en crème effen/gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked, zwart en

GROEP 6: Alle roodvarieteiten met wit
Ook deze groep bestaat uit alle roodvariëteiten, maar dan met wit.
(Rood en crème effen/gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked met wit, zwart en blauw schildpad effen/gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked met wit en golden schildpad met wit)

GROEP 7: Alle zilvervarieteiten zonder wit
Dit zijn alle zilveren katten zonder wit, zowel agouti als non-agouti.
(Zwart en blauw smoke, zwart en blauw zilver gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked, zwart en blauw schildpad smoke, zwart en blauw schildpad zilver/gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked)

GROEP 8: Alle zilvervarieteiten met wit
Zilveren katten met wit.
(Zwart en blauw smoke met wit, zwart en blauw zilver gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked met wit, zwart en blauw schildpad smoke met wit, zwart en blauw schildpad zilver/gestreept/gemarmerd/spotted (gevlekt)/ticked met wit)

GROEP 9: Wit
Dit zijn de witte katten. Zij kunnen blauwe, groene of gele ogen hebben. Er zijn zelfs witte katten waarvan de ogen ieder een andere oogkleur hebben.

 

Gemarmerde of blotched tabby:     de tekening op de vacht loopt rond.

Gevlekte (spotted) tabby:    de tekening is wat "vlekkerig". De engelse benaming spotted is duidelijker.

Makreel (mackerel) tabby:    zijn wat dunnere strepen die van de rug naar de flanken lopen.

Schildpad of Lapjeskat (Tortie):    Een tweekleurige poes met beide rode en zwarte hoofdkleuren (of van beiden afgeleiden daarvan) in vlekken of gemêleerd.
Omdat dit gen op het X-chromosoo
m haar locus heeft kan dit normaliter alleen bij een poes voorkomen, want die alleen heeft er 2.
Samen met wit geeft dit vlakken (en niet gemêleerd) in 3 kleuren oftewel Schildpad.

Agouti:     Het genetisch dominante allel [A-] veroorzaakt een traankleurige binnenvacht met daarop afwisselende banderingen van het vachthaar; nodig voor vorming van de Ticking, Tipping en Tabby variëteiten vanuit de hoofdkleur zwart.
De agouti heeft in de vachtkleur de accentjes en vaak een aalstreep.
Nota:
De naam is afkomstig van het agouti konijn met deze kleur.
Bij de zwarte hoofdkleur is groen de meest voorkomende oogkleur.

Non-Agouti:    Bij de effen kat ontbreekt het agouti [aa] .

EMS Code

Uitleg EMS code Bent u wel eens de zogenaamde EMS codes op stambomen tegengekomen en weet u niet wat al die cijfers en letters betekenen? Dan volgt hieronder een artikel dat u uitlegt hoe een en ander werkt en hoe de codes zijn opgebouwd zodat uzelf de kleurbenaming kunt bepalen op uw stambomen.

Hieronder volgt een uitleg over hoe de EMS-code gebruikt wordt.

Codering

Allereerst is er de code van het ras, deze is altijd in hoofdletters. Bijv. Perzisch Langhaar is “PER”, Maine Coon is “MCO”. Daarna volgt de kleurcode deze is in kleine letters en er zit een spatie tussen de letters van het ras en de kleur. Daarna volgt de code voor het patroon, ook weer met een spatie tussen deze code en de kleurcode. Dan volgt de oogkleur indien nodig, de staart en/of oorcode daar waar nodig. Voor elke kleur is er maar één code, ongeacht ras, dus alle zwarte katten krijgen de letter “n”, alle blauwe katten de letter “a”. Voor een Perzisch Langhaar zwart wordt dit “PER n”. De letter “s” geeft aan dat de kat zilver is, de letter “y” geeft aan dat de kat golden is. Dus een Perzisch Langhaar black silver wordt “PER ns”.

Daarna komt de code voor het patroon. Dit kan een aanduiding zijn van Van, Harlekijn, bicolour, mitted, shaded, shell (= chinchilla), verschillende tabbypatronen en rasgebonden aanduidingen, zoals het colourpoint patroon,“33” is de aanduiding van colourpoint. Dit moet altijd worden vermeld, behalve bij de Heilige Birmaan, de Siamees en de Ragdoll. Met uitzondering van de Siamees Foreign White, hier is de code voor “SIA w 67”. Als we nog even bij de Perzisch Langhaar black silver blijven, hier hoort een tabby patroon bij, als dit mackerel is, dan wordt de volledige code: “PER ns 23”. Als we daar dan nog de oogkleur groen aan toevoegen wordt het: “PER ns 23 64”. Bij colourpoints wordt ook de letter “n” gebruikt voor seal point, de kleur blauw ”a” betekent bij een colourpoint “blue point”.

Hierna komt de code van de oogkleur. Deze moet gebruikt worden voor rassen die ingedeeld worden op verschillende oogkleur. Bijvoorbeeld bij witte katten of de Turkse Van zijn er 3 drie klassen; blauwe ogen, oranje ogen en odd-eyed.

Voor de Noorseboskat kan een code er als volgt uit zien: NFO ns 09 22 dit is een Noorseboskat, black silver tabby blotched met wit.

-> De zwarte (n) en blauwe (a) boskat

Een zwarte Noorse Boskat kan als hij als kitten geboren word, een lichte tabbytekening hebben in de vacht. Dit word wel "spooktekening"of "ghostmarking" genoemd. Deze spooktekening laat het tabbypatroon zien dat de kat draagt.

Bij het ouder worden vervaagd deze tekening waardoor er een effen zwarte kat ontstaat. Deze kan tot op de wortel diep zwart zijn . Onder invloed van vocht, likken van de vacht, de zon en warmte kan de zwarte vacht wat rossig worden. De zwarte boskat beschikt over een uitstekende vachtkwaliteit. Neusspiegel en voetzooltjes zijn bij de zwarte boskat zwart.

Het bovenstaande is ook van toepassing bij de blauwe Noorse Boskat. Het voornaamste verschil met zwart, is dat bij de blauw Boskat de pigmentkorreltjes samenklonteren is de haarschacht. Dit zorg voor de blauwe kleur. Blauw is dus een verdunning van zwart. De blauwe vacht van de Noorse Boskat is doorgaans wat minder stevig van structuur. Het verzorgt net iets meer onderhoudt omdat de blauwe vacht wat eerder neigt tot vervilten. Een blauwe kat heeft twee maal het d-gen dat verantwoordelijk is voor de blauwe kleur. Neus en voetzooltjes zijn blauw.

-> De witte (w) boskat

Witte kittens worden vaak geboren met een kopvlek die in de loop van de tijd verdwijnt. Dit geeft heel mooi weer welk genetisch jasje de kat aan heeft onder zijn witte vacht. Het nadeel van een witte kat kan zijn, dat de vacht wat eerder geel word en dus meer verzorging nodig heeft. De oogjes van alle katten moeten schoongemaakt worden maar bij een witte Noorse Boskat valt het net wat meer op. Neusspiegel en voetzooltjes zijn bij de witte Noorse Boskat roze van kleur.

Witte boskatten zijn er met blauwe, geel/groene, groene en oranje ogen. Ook een blauw oog met een andere kleur kan voorkomen. Dit noemen we odd-eyed. Het grootste probleem bij de witte boskat is dat de kans bestaat dat ze doof geboren worden. Dit omdat het gen dat zorgt voor wit tegelijk een ontwikkelingsstoornis in het inwendige gehoororgaan kan bewerkstelligen. Fokkatten worden getest op doofheid middels een BAER-test. Met dove witte katten mag niet worden gefokt.

-> De rode (d) en crème (e) boskat

Rode Noorse Boskatten ( en de verdunning hiervan: crème) hebben als eigenschap dat het non-agoutigen, bij deze kleur geen enkele werking heeft. Dit houdt in dat het genetische aanwezige tabbypatroon zich altijd in de vacht vertoont. Dit is zowel bij rood als bij crème met dat verschil dat het bij rood meer opvalt omdat dit geen verdunde kleur is.

Heel soms lijkt het of er een effen rode kat zonder tabbytekening word geboren. Het gaat in dit geval om een kitten uit een ouder die ticked is. Wanneer dit in de vacht doorschemert valt het nauwelijks op en toont de kat dus effen rood.

Het rood kan variëren van dieprood tot crème. De neusspiegel en zooltjes zijn steenrood. Crème is de verdunning van rood en onder de ideale omstandigheden een zachte pastelkleurige tint. De vacht is vaak zachter en dus wat onderhoudsintensiever dan bij zwarte Noren. Neusspiegel en zooltjes zijn roze.

-> De smoke (s) of zilveren (s) boskat

De "smoke" of zilveren Noorse Boskat is een kat met contrasten. De effen gekleurde katten met een zilverwitte ondervacht noemen we smoke. De katten met een tabby-tekening en een zilverwitte ondervacht worden zilver genoemd. Smoke en zilver vererven onafhankelijk van de rest van de kleur en dus kan elke kleur in smoke of zilver voorkomen. Bij tabby katten valt het zilver veel meer op dan bij smokes, een goed voorbeeld van een zilver-tabby is de "whiskas-kat". De ondervacht van katten met een smoke of zilver is bij de wortels lichter dan bij de haarpunten. Dit kan variëren van zilverwit tot sneeuwwit. De haarpunten bestaan uit de uiterlijk zichtbare kleur. Bijvoorbeeld bij een zwart smoke kat zijn de haarpunten zwart van kleur. Een derde deel tot de helft van de haren (het gedeelte bij de huid) is dus wit. Iedere non-agouti met zilver is een smoke. De kleuren van de neusspiegel en de voetzooltjes past bij de hoofdkleur van de vacht.

In de praktijk kun je buiten zwart smoke ook rood smoke, creme smoke (verdunning van rood), schildpad smoke, blauwschildpad smoke etc. tegenkomen. Wat smoke en zilver betreft is dus alles mogelijk.

Bij smoke of zilver is het dominant verervende inhibitorgen (I-gen) verantwoordelijk hiervoor. Het is een gen dat, onafhankelijk van andere genen, er voor zorgt dat een bepaald deel van het haar ongepigmenteerd blijft. Zoals boven vermeld kan dat dus bij alle kleuren en patronen voorkomen. Bij een effen vacht (non-agouti) noemen we dit een smoke. Bij een tabby vacht (agouti) noemen we dit dus een zilvertabby.

-> De tabby boskat

Alle katten hebben een genetische aanleg voor een tabby-patroon maar alleen de katten met één agoutigen dragen dit zichtbaar. Zo'n tabby-patroon ontstaat doordat het agoutigen de vorming van de basiskleur op bepaalde plaatsen verdringt.

De basiskleur wordt altijd aan het begin van de kleur- en patroonaanduiding genoemd. Als voorbeeld: zwartgemarmerd met wit. Het neusje is bij tabby's niet egaal gekleurd maar meestal huidkleurig met een donker randje. Als de witte kleur van de vacht ook om de neus zit dan is deze rand niet volledig of helemaal niet aanwezig.

Het tabby-patroon vererft onafhankelijk van kleur en komt dus voor in alle kleuren, m.u.v wit.

Er zijn vier verschillende tabby-patronen:

1. Gemarmerd / blotched 22

2. Gestreept / mackerel tabby 23

3. Gevlekt / spotted tabby 24

4. Ticked tabby 25

De gemarmerde tabby wordt gekenmerkt door oestervormige vlekken met name op de flanken. De gestreepte tabby is te herkennen aan verticale strepen op de flanken in de basiskleur. De gevlekte tabby heeft een streep- of marmerpatroon die in vlekjes wordt onderbroken. De ticked tabby heeft een niet zichtbaar patroon maar is te herkennen dat alle haren voorzien zijn van donkere of lichte bandjes.

-> De schildpad (f) of blauwschildpad (g) boskat

De schilpad kleur, ook wel tortie genoemd, betreft katten die zowel rood als zwart in de vacht hebben. De verdeling is willekeurig en kan ook in combinatie met wit voorkomen. De schildpad komt uitsluitend voor bij poezen. Mocht er toch een schilpad kater geboren worden dan is hij nagenoeg altijd steriel. Echter bij Noorse Boskatten zijn wel degelijk potente katers bekend omdat het schildpad bij hen door een andere oorzaak, namelijk een pigmentstoring, is veroorzaakt. Ze hebben dan vaak slechts beperkte zwarte vlekken in een rode vacht en vererven dan als rode kater. Geen enkele schildpad is hetzelfde, de verdeling tussen rood en zwart is bij elke kat weer anders. Is er veel wit aanwezig dan zijn deze vlekken groter en duidelijker begrensd. Je krijgt dan een echte "lapjeskat". Neusspiegel en voetzooltjes zijn zwart, roze of zwart-roze gevlekt.

Blauw schildpad (ook wel blue tortie of blauw schildpad genoemd ) is de verdunde versie van zwart / rode schildpad. De hoofdkleur is nu blauw met effen crème vlekjes. Het zwart is verdund tot blauw en het rood tot creme. De rode of creme vlekjes komen pas later duidelijker naar voren. Voor de rest geldt hetzelfde als bij de zwartschildpad.

Alle schilpad poezen, ongeacht de kleur, kunnen geboren worden met een tabby-variant waardoor er een schildpad tabby / tortie tabby ontstaat. Als het een blauw / creme poes aangaat dan wordt het ook wel een blauw creme tabby of een blue tortie tabby genoemd.